mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes3282
mod_vvisit_counterVčera4880
mod_vvisit_counterTento týždeň12204
mod_vvisit_counterMinulý týždeň17629
mod_vvisit_counterTento mesiac37010
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4560337

Kto je online

Máme  hostí: 53  pripojení
Úvod Rok 2013 NÁVŠTEVA NÁRODOPISNÉHO MÚZEA V LIPTOVSKOM HRÁDKU
NÁVŠTEVA NÁRODOPISNÉHO MÚZEA V LIPTOVSKOM HRÁDKU  PDF  Tlač  Email
Začiatok školského roka sme sa rozhodli využiť na návštevu Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku. Kalendár nám síce nachystal chladný 19. september, ale študentky a študent odborov odevný dizajn a scénická kostýmová tvorba sa odradiť nedali.
Okrem príjemného prijatia pracovníkov múzea a horúceho čaju nás čakal podrobný výklad o tradičných textilných technikách a spracovaní vlny. Priamo medzi vystavenými exponátmi sme z úst p. Zuskinovej počúvali o ťažkom živote našich predkov, o ich pracovitosti, šikovnosti a múdrosti, s akou spolunažívali s prírodou a vedeli využiť to, čo im ponúkala. Výrobky a predmety vystavené v priestoroch múzea boli potvrdením jej slov.

Na spiatočnej ceste sme sa zastavili v Liptovskom Mikuláši. Tunajšie Centrum Kolomana Sokola vo svojich priestoroch hostí výstavu rakúskej textilnej výtvarníčky Marianne Puschner. Víťazka posledného ročníka medzinárodného podujatia Trienále textilu 2012 tu vystavuje svoje najnovšie práce pod jednoduchým názvom Textile Works. Textilné objekty vytvorené technikou plstenia a doplnené ručnou výšivkou vhodne doplnili informácie získané v Hrádku. Boli dôkazom toho, že ľudové remeslo a tradície nemusia byť len zaprášeným odkazom minulosti, ale majú svoje miesto aj v súčasnom modernom umení.

odd. ODI

späť