mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2798
mod_vvisit_counterVčera476
mod_vvisit_counterTento týždeň4531
mod_vvisit_counterMinulý týždeň7055
mod_vvisit_counterTento mesiac23264
mod_vvisit_counterMinulý mesiac13673
mod_vvisit_counterSpolu4514143

Kto je online

Máme  hostí: 72  pripojení
Úvod Rok 2008 Prehliadka výstav v Liptovskom Mikuláši
Prehliadka výstav v Liptovskom Mikuláši  PDF  Tlač  Email
Piatok, 25 Január 2008 00:00

Dňa 25. januára 2008 sme s kolegyňou Ing. Simonou Schlosserovou a so študentmi 2.B a 4.B triedy odboru odevný dizajn navštívili výstavu Signály Borisa Kudličku v Galérii P.M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Vybrané návrhy javiskových scén ocenených na Pražskom Quadrienále 2007 boli spracované formou inštalácie s obrazovým aj zvukovým doplnením. K videniu boli návrhy scén k operám Don Giovani, Rasputin, Madame Butterfly alebo Rasputin, ktoré scénograf Boris Kudlička navrhol a realizoval napr. vo Varšave, Berlíne, Frankfurte alebo Petrohrade. Okrem tejto prehliadky študenti si prezreli publikácie a film o živote a diele fotografa M. Martinčeka, tiež mali možnosť vidieť niektoré z jeho diel vystavené v priestoroch galérie.
Ďalšou zastávkou bola výstava „Ľudový odev – Svadba na Dolnej zemi“ v múzeu Čierny orol. Tu boli študenti oboznámení so zvykmi a tradíciami Slovákov žijúcich na Dolnej zemi. Okrem odevov typických pre nevestu a ženícha bolo možné vidieť niektoré tradičné jedlá, spôsob stolovania, úpravu interiéru a celkový spôsob života slovenských rodín žijúcich v Rumunsku, Maďarsku alebo na území bývalej Juhoslávie. Exkurziu sme ukončili v Centre Kolomana Sokola. Výstava ilustrácii Mareka Ormandíka k Danteho Peklu a výber z jeho tvorby oslovil najmä starších študentov. Debata o zážitkoch z exkurzie nám príjemne skrátila spiatočnú cestu do Ružomberka.
Kultúrne boli nielen dojmy z videného, ale aj správanie študentov zúčastnených na exkurzii.

Ing. Jana Krevová, oddelenie ODI

späť

Posledná úprava Utorok, 26 Júl 2011 19:13