mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes450
mod_vvisit_counterVčera985
mod_vvisit_counterTento týždeň3630
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3995
mod_vvisit_counterTento mesiac10849
mod_vvisit_counterMinulý mesiac43286
mod_vvisit_counterSpolu4577462

Kto je online

Máme  hostí: 38  pripojení
Úvod Rok 2024 Exkurzia Banská Bystrica – Vila Dominika Skuteckého
Exkurzia Banská Bystrica – Vila Dominika Skuteckého  PDF  Tlač  Email
 
Dňa 29. februára sme so žiakmi prvého, druhého a tretieho ročníka z odboru úžitková maľba, maľba a iné médiá uskutočnili exkurziu do Banskej Bystrice. Najprv sme navštívili  Vilu Dominika Skuteckého  objekt Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici.

Dominik Skutecký (1849 – 1921)  po dlhoročnom pôsobení najmä v Benátkach a Viedni sa usadil v Banskej Bystrici kde si dal postaviť vilu pravdepodobne podľa vlastných návrhov s priestranným ateliérom a kvetinovou záhradou. Stavba je v  neorenesančnom štýle, priečelie vyzdobil unikátnou bohatou sgrafitovou výzdobou, v ktorej zvečnil aj medailóny významných renesančných majstrov Rafaela a Tiziana.

„V maliarovej vile bola zriadená jeho stála expozícia už v roku 1994, keď došlo k jej rekonštrukcii a prispôsobeniu interiérov na výstavné účely. Zámerom reinštalácie expozície a renovácie realizovanej medzi rokmi 2020 až 2022 bolo priblížiť vilu ako autentické prostredie Skuteckého tvorby, života jeho rodiny aj s priznaním pamäťových vrstiev a premien stavby na rôzne účely.“  Priestor salónu dotvoril starožitný mobiliár z rodinnej zbierky maliarovho vnuka, spisovateľa a dramatika Petra Karvaša, ktorý sa zázrakom dochoval: “Tak ako zbesilosť druhej svetovej vojny rozvrátila jeho rodinu,... Skuteckého ateliér, v ktorom sa pietne uchovávala jeho umelecká pozostalosť, spustošili fašisti, takže po oslobodení nenašla sa v ňom ani jediná kresba.“ píše V. Tilkovský  v roku 1953 v predslove monografie: Dominik Skutecký život a dielo.

Našťastie i keď niektoré Skuteckého diela sú naďalej nezvestné, časom sa mnohé opäť objavili a tak môžeme obdivovať typické Skuteckého výpravné stvárnenie dobových námetov každodenného života, od žánrových výjavov vytvorených na pozadí malebných benátskych architektúr cez známe scény trhov z banskobystrického námestia až po pracovné námety kotlárov z temného medeného hámru.

V Bethlenovom dome nás zaujala expozícia blízkosťou žánru, edukatívno-prezentačná výstava: Ako na umenie… 5 / zátišie.

Na výstave bolo predstavených približne 60 diel od 37 autorov pochádzajúcich z rozsiahleho zbierkového fondu Stredoslovenskej galérie. Išlo prevažne o diela  slovenských, ale aj českých umelcov. Práce boli rozdelené do jednotlivých okruhov KVETY*ČAS, REÁLNE*ZMENENÉ, JEDLO*KOMPOZÍCIA, ŽIVÉ*NEŽIVÉ, KUCHYŇA*KAŽDODENNOSŤ. Zaujali nás napríklad zátišia od E. Šimerovej Martinčekovej, M. Bazovského, Ľ. Fullu i ružomberských výtvarníkov M. Dúbravca a J. Kudličku.

 V deň exkurzie sme zažili jeden z najteplejších slnečných februárových dní, čo prispelo k vnímaniu krás mestskej zástavby historického banského mesta.

Z exkurzie sme odchádzali plní dojmov a zaujímavých zážitkov.

Vypracovala: A. Ševčíková Marčeková