mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes13
mod_vvisit_counterVčera5575
mod_vvisit_counterTento týždeň12334
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3538
mod_vvisit_counterTento mesiac19073
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4542400

Kto je online

Máme  hostí: 42  pripojení
Úvod Rok 2019 Krakov 2019
Krakov 2019  PDF  Tlač  Email
5. 12. 2019 sme sa vybrali päťdesiati účastníci do Krakova. Pôvodne sme mali v úmysle navštíviť Akadémiu výtvarných umení, ale keďže v závere roka boli zaneprázdnení semestrálnymi prácami, rozhodli sme sa pozrieť si výstavy v MOCAK-u /Museum of Contemporary Art/ Medzi inými výstavami tam boli dve s témou holokaustu.

Prvá sa nazývala II. svetová vojna – dráma, symbol, trauma. Ambíciou výstavy nebolo mapovať jej históriu, ale upriamiť pozornosť na dôležité javy, jej desivý charakter, kataklyzmu, rôzne tragické udalosti ako zajatie 180 profesorov v Krakove a ich deportáciu, antisemitizmus prostredníctvom sloganov a plagátov, ktoré povzbudzovali k nemu, život v gete, povstanie vo Varšave a je tu i časť - umelci ako svedkovia drámy. Umelecké diela sú sprevádzané dokumentami a literárnou tvorbou, niektoré materiály poskytla Jagellonská univerzita, jej archív a múzeum.

Druhá výstava sa nazývala Zničenie neslávnych - umelci zo zbierok Sachsenhausenu. Prezentovala tvorbu 8 umelcov bývalých väzňov v koncentračnom tábore, tvorbu pred uväznením, počas neho a po vojne. Názov výstavy je odvodený zo zbierky grafík jedného z nich - Rudolfa Carla von Ripper, ktorý v nich zachytil horor a brutalitu v tábore. Výstava zahŕňala i fotografie, multimédiá a archívne materiály.

Ďalej sme videli výstavu kinetického umenia, poctu Andymu Warholovi a výstavu po názvom Symbolický dizajn.

Následne sme navštívili komornú Galériu plagátu v centre mesta, kde nás očarili skutočné nápadité diela.

Na záver sme si vychutnali vianočnú atmosféru tohto pôvodne kráľovského mesta s bohatou históriou.

Mgr. Mária Martinková

späť