mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1877
mod_vvisit_counterVčera1630
mod_vvisit_counterTento týždeň3900
mod_vvisit_counterMinulý týždeň17629
mod_vvisit_counterTento mesiac28706
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4552033

Kto je online

Máme  hostí: 49  pripojení
Úvod Rok 2019 Danubiana a Bradlo (exkurzia)
Danubiana a Bradlo (exkurzia)  PDF  Tlač  Email
 
Necelých 20 km južne od hlavného mesta Bratislavy, v prírodnom prostredí na Vodnom diele Čunovo, sa nachádza jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe – Danubiana Meulensteen Art Museum. A presne táto Danubiana sa stala cieľom našej cesty 20. februára 2019.

Základ stálej zbierky múzea Danubiana tvorí zbierka Meulensteen, pozostávajúca z približne 200 vybraných sochárskych a maliarskych diel. Tieto sú vystavené nielen v budove múzea, ale aj v priľahlom sochárskom parku a čiastočne aj na pochôdznej časti strechy múzea (z ktorej je mimochodom zaujímavý pohľad na Bratislavu či majestátny Dunaj).

V čase našej návštevy bolo aktuálnych niekoľko výstav. Boli medzi nimi Ilustrácie Martiny Matlovičovej a Vladimíra Krála, Múr nárekov Mareka Ormandíka aj Dotyky ticha Vladimíra Komárka.

Netradičný „výlet“, bez potulovania sa v nákupných centrách, bol zaujímavý aj zastavením sa na Bradle, vrchu medzi mestom Brezová pod Bradlom a Košariskami. Nachádza sa tu Mohyla M. R. Štefánika, dielo Dušana Jurkoviča. Iné je o mohyle počuť, iné je zažiť jej majestátnosť. Terasovitá stavba so štyrmi obeliskami je postavená z travertínových blokov a po čelných a bočných schodiskách sa dá vykráčať až na vrch pomníka. Napriek chladnému počasiu bol z tohto miesta krásny výhľad ako bodka za príjemne stráveným dňom.

Mgr. Ivana Remišová Harnošová

späť