mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1317
mod_vvisit_counterVčera393
mod_vvisit_counterTento týždeň1710
mod_vvisit_counterMinulý týždeň17629
mod_vvisit_counterTento mesiac26516
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4549843

Kto je online

Máme  hostí: 25  pripojení
Úvod Rok 2015 Andrea Mirjanská, Martin Novysedlák a Vladimír Baran vystavujú v Bardejove
Andrea Mirjanská, Martin Novysedlák a Vladimír Baran vystavujú v Bardejove  PDF  Tlač  Email
Vo štvrtok 5. 2. 2015 sa uskutočnila vo výstavnej sieni oddelenia kultúry Mestského úradu v Bardejove vernisáž výstavy pod názvom „013“. Bola to pre nás česť sa odprezentovať v takom krásnom meste s autentickým stredovekým geniom loci. Dostalo sa nám veľmi milého prijatia, čo v nás zanechalo veľmi pekné spomienky.

Ústredným motívom na pozvánke i na plagáte je na prvý pohľad akýsi bližšie neidentifikovaný priestor, ale my domáci zo ŠÚV vieme, že je to je vlastne spoločný kabinet týchto troch kolegov a nielen ich, kde dochádza ku kumulácii kreativity a kde sa zrodila aj prvotná myšlienka tejto výstavy – preto 013.

Andrea Mirjanská preferuje sebareflexívne vyjadrovanie v maľbe. Už v predchádzajúcej tvorbe   sa objavovali fragmenty figúry, inklinovala skôr k expresivite, gestickému prejavu, skúmala časť za celok, pri čom je pre ňu významná, najmä z hľadiska symboliky, dominancia červenej farby. V jej prezentovanej tvorbe dominuje štylizovaná ženská figúra. Inú líniu v jej tvorbe predstavujú akési denníkové záznamy udalostí všedného dňa, ktoré jej vypĺňajú momentálne hlavne jej 2 synovia.

Martin Novýsedlák sa vo svojej voľnej tvorbe sa venuje grafike i maľbe. Na výstave sa prezentuje kolekciou 7 počítačových grafík, nazvaných 7 dní, 7 podôb ženy, 7 prekvapení, ktoré sú súčasťou rozsiahlejšieho procesu prepojeného s maľbou. Blízke mu je pop artové stvárnenie, pričom dochádza akoby k prelínaniu obidvoch spomínaných výtvarných disciplín. Okrem ženy sa mu inšpiračným zdrojom stala i tvorba Roya Liechtensteina.

Vladimír Baran sa vo svojej tvorbe zaoberá vytváraním sochárskych objektov, pričom výstupom je vyabstrahovaný, elegantný, uhladený tvar a inšpiráciou je žena a jej krivky. Otvára dialóg medzi materiálmi ako je lipové, alebo čerešňové drevo v komparácii so želežom, alebo kreuje tvary odlievané z olova, kde zvýrazňuje kontrast medzi lešteným povrchom a vzniknutou štruktúrou.

Spájajúcim motívom všetkých troch autorov je teda žena a zamyslenie sa nad tým, aká je citlivá, emotívna, vnímavá, rozmarná, žena ako objekt sexuálnej túžby, femme fatale, neprebádaná, neohraničená, večná inšpirácia umelcov....

Výstava potrvá do 28. februára 2015, kto budete mať cestu okolo budete srdečne vítaní.

Mgr. Mária Martinková, kurátorka výstavy

späť