mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes3038
mod_vvisit_counterVčera476
mod_vvisit_counterTento týždeň4771
mod_vvisit_counterMinulý týždeň7055
mod_vvisit_counterTento mesiac23504
mod_vvisit_counterMinulý mesiac13673
mod_vvisit_counterSpolu4514383

Kto je online

Máme  hostí: 55  pripojení
Úvod Rok 2013 Vernisáž výstavy maturitných prác 2013
Vernisáž výstavy maturitných prác 2013  PDF  Tlač  Email
Dňa 14. mája 2013 sa v priestoroch Liptovského múzea v Ružomberku konala vernisáž výstavy najlepších maturitných prác za školský rok 2012/2013. Na výstave sú najlepšie práce a naši študenti v nich mali aplikovať všetky získané vedomosti a zručnosti, ktoré nadobudli počas štvorročného štúdia. 

Našou snahou je, aby sa z nich stali flexibilní mladí ľudia, ktorí dokážu reagovať na aktuálne požiadavky súčasnosti, počas štúdia si rozširujú svoje technologické poznatky, všeobecný kultúrny rozhľad i jazykové schopnosti, čomu napomáhajú aj mnohé exkurzie nielen doma ale i po Európe, ktorých sa zúčastňujeme. 

Na úvod sme mali možnosť vidieť módnu prehliadku,/Nm, Ml/ ktorá obsahovala maturitné práce študentiek Scénickej a kostýmovej tvorby. Lucia Kvorková sa nechala inšpirovať divadelnou a baletnou klasikou Labutím jazerom a stvárnila v kostýme premenu nežnej labute na zlú. Katarínu Khouriovú inšpiroval ku netradičnému variabilnému kostýmu film Moulin Rouge. Alžbetka Kutliaková spracúvala tému Braček – Jelenček a Terézia Mazáková sa zaoberala svadobným kostýmom Alžbetky z Perinbaby. Nina Tarasovičová vytvorila variabilnú bábku Malej morskej panny.

Fotografický dizajn tu zastupuje Liliana Lovasovičová,ktorá vytvorila módny foto-editorial, určený, pre časopis o móde, s tým, že si sama zabezpečila modelku, stylingový team, modely, prostredie, niekedy i veľmi netradičné. Silvia Silová  vrámci inscenovanej fotografie nafotila fresh portréty s exotickým ovocím. Študentky Veronika Jurčíková a Laura Bartošová mali zrealizovať súbor fotografií, určený na výstavné účely do verejného priestoru. Každá to poňala svojim originálnym spôsobom, prvá vytvorila súbor fotografií inšpirovaný piktogramami a dopravnými značkami štylizovaním reálnych ľudských postáv a druhá   apelovala na prebytočnú textilnú výrobu vo svete a na možnosti recyklácie a opätovného využitia textilu, pričom fotila i v Nemecku v prostredí firmy v blízkosti Berlína. Lukáš Hruboň zrealizoval plagát k videu s tematikou globálnych problémov.

Propagační výtvarníci riešili napríklad profil , filozofiu a vizuál firmy, ktorú si sami navrhli od loga, vizitiek, plagátov až po web site s využitím a aplikáciou špecifických grafických programov ako to urobila napr. Mária Rypáková. Lenka Hánová sa v rámci témy Interpretácia umeleckého smeru alebo výtvarného diela v propagácii rozhodla spropagovať významných oravských dejateľov štýlom inšpirovaným Street Artom anglického gaffiti umelca Banksyho, ktorý aplikuje stencil graffiti. Lucia Devečková zohľadňovala ekologické hľadisko a v rámci využitia multimédií pri propagácii vytvorila kreslenú animáciu na tému Strom, čo ju priviedlo až k spolupráci s lesoochranárskym zoskupením VLK. Alžbeta Pavčová vytvorila propagačné video pre Múzeum oravskej dediny v Zuberci, ktoré tomuto skanzenu i venovala, kládla dôraz najmä na interaktívne sprostredkovanie informácií. K videu pribudli i koláže a fotografie. Katarína Čaplická zrealizovala technikou action painting reklamnú maľbu pre konkrétnu jestvujúcu firmu Universal media .so zakomponovaným nápisom a logom firmy a Mária Beňová vytvorila návrh na scénu pre tanečné divadlo kombinované s klasickou činohrou na motívy rozprávky Harfa a meč z knihy Damianova rieka od Daniela Pastirčáka.

Úžitkovú maľbu a iné médiá tu zastupujú študenti Ĺubomíra Sekerášová, Zuzana Rišiaňová a Dávid Brčák. Ľubomíra sa zaoberala témou Evolúcie ako určitého nezadržateľného vývoja v živote človeka, čo spracovala v olejomaľbe a vitráži, Zuzana skúmala vzťah dobra a zla s podtitulom podľa osobnej voľby, pričom zlo chápe najmä ako nedostatok dobra, zrealizovala olejomaľbu a k tomu video a Dávid si zvolil za tému na maturitnú prácu Výjav z minulosti. V technike stucco -lustro vyjadril svoju fascináciu olivovníkom aj so svojou symbolikou a výjav z minulosti preňho evokuje maľba, kde vládne pocit pokoja a nostalgiu tu dotvára postava muža kráčajúceho v tichom zamyslení ako sám napísal.

Študenti propagačnej grafiky si s obľubou vyberali tému Grafické riešenie plochy, urobil tak i Peter Benko, ktorý sa zaoberal bližšie QR kódmi vo farebnom prevedení, pričom sú v nich zašifrované portréty osôb, ktorým sú kody venované,tú istú tému si zvolil i Radim Straka, ktorého inšpirovali najmä grafitti, nem .skupina Maclaim, zachytil na kartony 2 podoby svojej tváre, ktoré sa dajú variabilne kombinovať,s akcentom na svoj pseudonym - Neznámy. Veronika Kubačková zrealizovala návrhy na vitráže určené pre kostol Všetkých svätých v Ludrovej. Martina Zvonárová vytvorila autorskú knihu v podobe osobného zápisníka, obsahujúceho najrôznejšie zážitky a postrehy z jej vlastného života. Nikola Záňová riešila Knihu s edukatívnym obsahom – leporelo vo verziách Hmyz a Mestá,respektíve pamätihodnosti, určené pre deti predškolského veku.

Textilné výtvarníctvo tu zastupuje Kristína Bukasová, ktorá vytvorila Kolekciu textilných doplnkov do detskej izby – s motívom Fauna a flóra s autorskou potlačou.

Študenti Tvorby hračiek a dekoratívnych predmetov mali možnosť navrhnúť a zrealizovať napr. multifunkčný interérový doplnok inšpirovaný tradičným remeslom ako Andrea Bunčeková alebo vytvoriť Kolekciu malých úžitkových predmetov ako to zrealizovali Martina Labdová v kombinácii drevo a epoxidová živica a Branislav Chyla v dúhovej farebnosti alebo vytvoriť textilný objekt ,čím sa zaoberala Adriana Dubovcová a vytvorila variabilnú čiapku s heslom otoč čiapku naopak, miesto sliepky je tu drak.

Výstava potrvá do 7. júna 2013

text: Mgr. Mária Martinková, foto Jakub Dibdiak

späť