mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes746
mod_vvisit_counterVčera2756
mod_vvisit_counterTento týždeň7054
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3536
mod_vvisit_counterTento mesiac14231
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4537558

Kto je online

Máme  hostí: 53  pripojení
Úvod Rok 2012 Vernisáž výstavy HRA A HRAČKA
Vernisáž výstavy HRA A HRAČKA  PDF  Tlač  Email

Dňa 13. septembra 2012 0 15.00 sa v priestoroch Slovenského národného múzea v Martine konala vernisáž výstavy s názvom: DOTYKY S ĽUDOVOU KULTÚROU s podtitulom HRA A HRAČKA. Na výstave prezentujú svoje práce študenti Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku a Strednej umeleckej školy v Trenčíne.

Hračka - predmet, vec na hranie.

Hra - činnosť na zábavu (samoúčelná ľudská činnosť slúžiaca na zábavu odohrávajúca sa obyčajne v imaginárnej dimenzii resp. konkrétny druh takejto činnosti.

Druhý ročník výstavy Dotyky s ľudovou kultúrou mal podtitul Hra a hračka.

Už dopredu sa zdá nemožné presne vystihnúť charakter pojmu hračka. Možno za ňu považovať takmer všetko čo prichádza do kontaktu s fantáziou a dychtivosťou po poznávaní, s ktorou pristupujú deti k okolitému svetu. Na výstave prezentujú svoj pohľad na hračku a hru študenti ŠUV v Ružomberku a SUŠ v Trenčíne. Študentské práce sú doplnené originálnymi predmetmi zo zbierok SNM.

Študenti dostali možnosť študovať muzeálne zbierky, mohli sa doslova dotknúť ľudovej kultúry ako znie názov celého podujatia. Poznanie a poučenie sa z minulosti je pre mladého človeka nedoceniteľné. Je priamo súčasťou vyučovacieho procesu na školách. Z profesionálneho hľadiska sa zoznámili s tradičnými remeselnými postupmi. Bližšie spoznali základný princíp ľudovej tvorivosti, s minimom prostriedkov a námahy dosiahnuť maximálny efekt a pridať mu ešte jednu hodnotu, bez praktického účelu – krásu. Študenti nevnímali pasívne ale kládli si množstvo otázok. Pozerali sa na ľudovú kultúru súčasnými očami.

Vďaka nášmu projektu tiež spoznali ako funguje múzeum. Vyskúšali si bádateľskú činnosť. Upresnili si predstavu o tom čo im múzeum môže poskytnúť.

Vďaka podobným akciám získavajú a upevňujú si pracovné návyky, ktoré im budú uľahčovať následné vysokoškolské štúdium, alebo výkon profesie.

S výsledkami práce som veľmi spokojný a už teraz sa teším na ďalší ročník, ktorý sa pripravuje a získava celkom jasné kontúry.

Mgr. Peter Šugár, kurátor výstavy

foto: Jakub Dibdiak

späť