mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1178
mod_vvisit_counterVčera393
mod_vvisit_counterTento týždeň1571
mod_vvisit_counterMinulý týždeň17629
mod_vvisit_counterTento mesiac26377
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4549704

Kto je online

Máme  hostí: 31  pripojení
Úvod Rok 2011 In media art
In media art  PDF  Tlač  Email

4. 11. 2011 o 17. hod. sa uskutočnila v historických priestoroch Matičného domu v Martine vernisáž výstavy pod týmto názvom,   ktorý už samotný napovedá, že bol   poskytnutý dostatočný priestor širokému spektru médií – maľbe, plastike, fotografii, videu, textilnému dizajnu.....a ich vzájomnej koexistencii a preskupovaniu.

S ideou takejto výstavy prišiel náš bývalý kolega na Škole úžitkového výtvarníctva v Ružomberku, martinský rodák, Vladimír Báthory, terajší riaditeľ Súkromnej základnej umeleckej školy a ateliéru intermediálneho umenia v Martine.

Paralelnou ideou bolo vytvoriť priestor pre akýsi pomyselný dialóg medzi tvorbou pedagógov a študentov a najmä zachovať istý živý charakter umenia. Kedže mu prirástlo k srdcu ružomberské prostredie, pôsobivý priestor Matičného domu sa stal miestom premostenia tvorby   pedagógov a študentov z Ružomberka a z Martina.

Tvorbu pedagógov reprezentujú - Vladimír Báthory vyštudoval výtvarnú výchovu na Pedagogickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci, kde neskôr pôsobil i ako pedagóg. V maľbe inklinuje ku gestickému prejavu s využitím expresívnych prvkov. Okrem maľby sa venuje i voľnej grafike, kde ťažisko jeho tvorby spočíva vo voľnom komponovaní, manipulovaní a skladaní geometrických foriem. Na ŠÚV v Ružomberku pôsobil na oddelení propagačnej grafiky 11 rokov, 9 rokov ho viedol.

Helena Šišková, ktorej tvorba je na výstave zastúpená fotografiami s tematikou mesta, taktiež narodená v Martine, študovala na Inštitúte výtvarnej fotografie v Opave a potom pokračovala v štúdiu na Filmovej akadémii múzických umení v Prahe. V roku 2009 úspešne obhájila doktorát z umenia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Mesto chápe ako fenomén tesne spätý s človekom a vytvorený pre človeka, autorka však vyjadruje aj určitý odstup k nemu až dištanc, uprednostňuje vnímanie z pozície pozorovateľa a život v ňom s obľubou zachytáva v rovine reflexov, v rovine subjektívno – surrealistického dokumentu ako sama hovorí – sú to akési „mestá bez ľudí, kde je civilizácia zastúpená len v náznakoch“.

Andrea Ševčíková Marčeková - výtvarníčka a textilná dizajnérka, takisto narodená v Martine, vyštudovala textilný dizajn na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Na tejto výstave je jej tvorba zastúpená trojrozmernými textilnými objektami, ak mám byť úplne presná priniesla nám ukázať „svoj bohatý úlovok“ majstrovsky zhotovených textilných rybičiek i sériu veľmi delikátne vyzerajúcich sardiniek a šprotov s rôznymi príchuťami. Okrem iného dokladajú i autorkin zmysel pre humor, hravosť a fantáziu, s obľubou sa pohybuje na hranici fikcie a reality.   Jej tvorba sa nám spája i s textilnými ikonami alebo neuveriteľne verne pôsobiacimi textilnými kaktusmi.

Pre zmenu v Ružomberku je narodená Katarína Milanová, ktorá pôsobí na oddelení odevného dizajnu na ŠÚV v Ružomberku ale vyučuje i figurálnu kresbu. Vyštudovala textilné a odevné návrhárstvo v Liberci a v štúdiu pokračovala v Zlíne. Počas štúdia absolvovala stáž v Poľsku, v Lodži. Zaoberá sa odevným dizajnom, pričom s obľubou experimentuje s materiálmi i s výtvarnými vyjadrovacími prostriedkami, na výstave nám predstavila aktuálnu kolekciu textilných šperkov.

Tvorba študentov je tu zastúpená prevažne výborne ohodnotenými maturitnými a klauzúrnými prácami zo Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku.. Veľký priestor predstavuje fotografický dizajn. Sú tu napr. fotografie našich absolventov : Kataríny Lazarovej, Barbory Višňanovej, Andrey Lakovej, Barbory Pisarčíkovej, Ľudky Chrastinovej. Je tu zastúpená ilustratívna fotografia, aranžovaná fotografia, aplikácia fotomontáže, portrét, akt, fotografia ako určitá forma atreterapie...3. ročník zastupujú Michaela Pavelková, Zuzana Priečková, Martina Kočiková a Patrícia Matiová.

Autorkami priestorových svetelných objektov a interaktívnych videí sú študentky 4. ročníka propagačného výtvarníctva Michaela Adamcová a Dominika Malovecká.

Ďalej sa na výstave prezentujú svojou tvorbou i naša absolventka, študentka odevného dizajnu na VŠVU Mirka Ferklová a Mário Ngiuen, študent Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Mgr. Mária Martinková, kurátorka výstavy

späť