mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes3725
mod_vvisit_counterVčera476
mod_vvisit_counterTento týždeň5458
mod_vvisit_counterMinulý týždeň7055
mod_vvisit_counterTento mesiac24191
mod_vvisit_counterMinulý mesiac13673
mod_vvisit_counterSpolu4515070

Kto je online

Máme  hostí: 90  pripojení
Úvod Rok 2010 Stovežatá Praha aneb V Praze bylo blaze
Stovežatá Praha aneb V Praze bylo blaze  PDF  Tlač  Email
Pondelok, 17 Máj 2010 00:00

Vďaka starostlivej príprave kolegynky Heleny Micanovej a niektorí vďaka osudovej výmene stráží /kolegynka Ta PN, pozn.autorky/ sme sa v utorok 11. mája 2010 o 5. hodine ráno spolu s partiou vskutku vzorných študentov stali účastníkmi zájazdu s destináciou Praha.

Nasadli sme do autobusu CK Satur Travel a vydali sa za poznávaním jednej z najkrajších metropolí Európy a samozrejme i za neopakovateľnými zážitkami. V Trenčíne k nám pristúpila naša interná sprievodkyňa, ktorá sa o nás starala počas celého zájazdu a netrvalo dlho prekročili sme hranice našich západných susedov bez akejkoľvek kontroly. Privítala nás pôvabná moravská krajina s jej charakteristickými žltými poliami posiatymi repkou olejnou, ktoré naši študenti označili ako „maslovníky“, priblížili sa k Slavkovu – miestu, kde bojoval Napoleon atď., až sme konečne krátko popoludní dorazili do nášho cieľa , do Prahy. Vystúpili sme v osobitej lokalite v blízkosti Petřína so známou rozhlednou, kde sa nám naskytla panoramatická výhliadka na Prahu i na sídlo kniežat, kráľov a prezidentov Pražský hrad s chrámom sv. Víta kam sme sa i vydali. Za krásneho slnečného počasia nás na tejto ceste sprevádzala už originál Pražáčka pani sprievodkyňa Marie Kočová a podala nám skutočne fundovaný, podrobný výklad. Zastavili sme sa pri Starej renesančnej radnici , pri Schwarzenberskom paláci, Arcibiskupskom paláci, prešli jednotlivými nádvoriami Hradčian až sme sa ocitli pred oslavou gotiky v podobe Svätovítskej katedrály. Prehliadli sme si jej interiér, vypočuli detailné informácie o jej parametroch, klenbe, vitrážach, hrobkách, korunovačných klenotách ... a keď sme ju opustili, prekvapilo nás to premenlivé pražské počasie, ktoré sa spomína v bedekroch – svieži májový dáždik i vidina približujúcej sa búrky. No kým ešte prišla stihli sme si pozrieť krásne Kráľovské záhrady s Valdštejnským palácom, s pasúcimi sa pávmi medzi nimi i biely albín. Búrka nás zastihla práve na Karlovom moste a tak sme jeho prehliadku museli značne skrátiť, no nevadí, na druhý deň sme sa naň vrátili. Ukryli sme sa kde sa dalo, pod pražské klenby a podlubia, pokonverzovali so španielskymi turistami, najkrajší úkryt nám poskytlo barokové Klementínum, jezuitský univerzitný komplex s kostolmi, kaplnkami, študovňami a knižnicou. Po búrke sme pokračovali v našej prehliadke – Prašná brána, secesný Obecní dům a vydali sme sa smerom ku Václavskému námestiu, kde sme si dali rozchod na naplnenie rôznych potrieb :-)

Električkou sme sa presunuli už po náročnom dni do vytúženého hotela Merlin /***/ Praha 4 Nusle a zaspali sladkým pražským spánkom.

Na druhý deň – v stredu, po raňajkách sme sa vybrali pokračovať v prehliadke Prahy , kde nás zaujal Tančící dům v štýle high tech od kolektívu architektov Miluniča a  O.Gehryho, predstavujúci slávnu dvojicu tanečníkov Freda Astaira a Ginger Rogersovú. Popri Vltave prezerajúc si historické obytné domy sme sa dostali k najvýznamnejšej pražskej neorenesančnej stavbe Národnému divadlu, pokochali sa výhliadkou na Hradčany s chrámom sv. Víta, na Karlov most a pokračovali na krásny romantický ostrovček – Kampu, miesto ospevované maliarmi, spisovateľmi – tzv. pražské Benátky, pristavili sa pri dome Jana Wericha, spravili skupinové foto a poobdivovali, niektorí i pokritizovali kontroverzné diela súčasného českého sochára Davida Černého – Batoľatá a na záver 2 močiacich mužov na siluetu ČR.

Konečne sme si mohli vychutnať prehliadku Karlovho mosta, ktorú nám deň predtým zmarila búrka, dotkli sa magického miesta na náhrobku sv. Jána Nepomuckého, kde sa údajne splnia všetky priania a pokračovali smerom do pražskej židovskej časti Josefov s historickými synagogami, medzi nimi bola i najstaršia gotická synagoga z 13. storočia. Našu prehliadku Prahy sme zakončili na Staromestskom námestí pri orloji, medzi dominantami Týnskym chrámom a chrámom sv. Mikuláša, kde sme si dali voľný čas na občerstvenie a na prípravu na cestu domov, ktorá nám ubehla prekvapivo rýchlo. Ani sme sa nenazdali a boli sme pred Školou úžitkového výtvarníctva v Ružomberku a ani sa nám nechcelo veriť, že ešte dopoludnia sme sa prechádzali po pôsobivých ale i rušných pražských uličkách....

Mgr. Mária Martinková

späť

fotogaléria

Posledná úprava Nedeľa, 31 Júl 2011 18:16