mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1253
mod_vvisit_counterVčera2756
mod_vvisit_counterTento týždeň7561
mod_vvisit_counterMinulý týždeň3536
mod_vvisit_counterTento mesiac14738
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4538065

Kto je online

Máme  hostí: 58  pripojení
Úvod Rok 2008 No photos, no cameras, no video, pšššššt...
No photos, no cameras, no video, pšššššt...  PDF  Tlač  Email
Streda, 12 November 2008 00:00

V jedno novembrové pondelkové popoludnie sme nastúpili do autobusu, samozrejme potom čo prišli aj tí poslední oneskorenci a vydali sme sa na cestu smerom do Talianska. Cesta vyzerala najskôr veľmi prijemne až po 15tich hodinách sa začali prejavovať prvé náznaky krízy. A preto nám veľmi dobre padlo povystierať sa na talianskej pôde.

Pôvodná trasa mala viesť od Kolosea cez Forum Romanum smerom do Vatikánu, ale vzhľadom na to, že Sixtínsku kaplnku zatvárajú o 16tej tak sme začali našu cestu vo Vatikáne. Vďaka listu, ktorý sme mali so sebou po taliansky sme mohli navštíviť vatikánske múzeá za veľmi lacné vstupné a mali sme možnosť vidieť také skvosty ako Sixtínska kaplnka(odkiaľ pochádza aj názov tohto článku), Aténska škola a iné... Od Vatikánu sme smerovali popri Anjelskom hrade ku Piazza Nanna a potom sme vzhliadli Pantheon a Fontanu di Trevi a pokračovali k Forum Romanum a ku Koloseu, kde nás zastihla búrka a preto sme sa veľmi potešili, keď sme zhliadli vchod do metra. Po niekoľkých desiatkách hodinách sme boli nadšení keď sme uvideli posteľ v hoteli Ciampino a vôbec nám nevadilo, že v jeho blízkom okolí vzlietali a pristávali lietadlá.

Na druhý deň nám všetko vykompenzovali kontinentálnymi raňajkami a po nich sme sa mohli vydať na cestu do Florencie, kde sme prišli pred obedom. Počas cesty sme videli krásne oblakové kreácie, medzi nimi aj „ Pegasa“. Oblaky pripomínajúce koňa. Po vystúpení z autobusu sme sa vybrali ku kaplnke Pazziovcov i kaplnka Santa Croche, kde sme mali menší rozchod po ktorom naša cesta pokračovala námestie, na ktorom sa nachádza palác Palazzo Vecchio pred ktorým stojí socha Dávida lenže momentálne ju reštaurujú. Odtiaľ sme sa presunuli ku Florenskému dómu Santa Mária del Fiore a Babtistériu. Našu exurziu po Florencii sme ukončili na moste-Ponte Vecchio s množstvom obchodov a prechádzkovou chôdzou sme sa dopravili k busu , ktorý nás odviezol do hotela Anny, ktorý sa nachádzal neďaleko Benátok. Po rýchlom ubytovaní a večeri sme s novými zážitkami a pocitmi ľahli do postelí a dopriali svojmu telu aj duchu odpočinok.

Po prijemnom snovom spánku našou úlohou bolo zbaliť si svoju batožinu a kto chcel mal možnosť ísť k moru, ktoré bolo cca 100m od hotela. Po výdatných raňajkách nás čakal už náš dobrý autobus s ešte lepšími šoférmi, ktorí sa nevedeli dočkať kedy nás odvezú do mesta preťatého kanálom Grande- Benátok. Cieľom tohto dňa bolo dostaviť sa na námestie s prívlastkami naj je pred vami. Nesie meno patróna mesta- svätého Marka .Nachádza sa tu bazilika sv. Marka a Campanilla- vysoká mestská veža ktorú mohol každý individuálne navštíviť. Po hodinovom voľne sme absolvovalo presun do benátskej Academie, kde sme mali možnosť vidieť najkrajšie a najcennejšie maliarske poklady Benátok. Posledné chvíle v Benátkach sme si vychutnali na tunajšej MHD :)- loď-veporetto, ktorou do prístavu Tronchetto. Neďaleko prístavu, na parkovisku nás už čakal autobus. Benátkam sme povedali posledné Arrivederci a vydali sme sa dlhú cestu domov. Po 10hodinvej jazde naše nohy šťastne vstúpili na ružomberskú pôdu a rozutekali sme sa do svojich domovov.

Kamkoľvek dnes človek v Taliansku zablúdi, všade na neho dýcha slávna a veľkolepá história prostredníctvom prekrásnych palácov a chrámov, ukrývajúcich umelecké poklady nesmiernej hodnoty a bohatých tradícií, ktoré sú spomienkou na šťastné, ale i menej šťastné obdobia...

Ďakujeme organizátorom zájazdu a škole, že nám umožnila vidieť toto kultúrne bohatstvo.

Monika Homolová 3. C

späť

viac fotografií

Posledná úprava Streda, 27 Júl 2011 20:58