mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2433
mod_vvisit_counterVčera2019
mod_vvisit_counterTento týždeň6475
mod_vvisit_counterMinulý týždeň17629
mod_vvisit_counterTento mesiac31281
mod_vvisit_counterMinulý mesiac32448
mod_vvisit_counterSpolu4554608

Kto je online

Máme  hostí: 49  pripojení
Úvod Rok 2011 Bohúň - maliar, ktorý nás spája
Bohúň - maliar, ktorý nás spája  PDF  Tlač  Email
Nedeľa, 17 Apríl 2011 01:00

rásy poľského mesta Bielsko-Biała - historickej metropoly Sliezskeho vojvodstva - sme mali možnosť obdivovať v stredu, 6. apríla 2011. Spolu s Ing. Simonou Schlosserovou a skupinkou 7 študentiek odborov odevný dizajn a scénická kostýmová tvorba sme sa tam zúčastnili slávnostného otvorenia výstavy študentských prác.
Vernisáž bola súčasťou projektu „Bohúň - maliar, ktorý nás spája“. K účasti na spolupráci nás prizvala Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, ktorá je autorom a realizátorom tohto projektu spolufinancovaného Európskym sociálnym fondom.
Ústredným motívom projektu je život a tvorba maliara Petra Michala Bohúňa, ktorého diela sú známe nielen na Slovensku, ale i v Poľsku, kam sa s rodinou odsťahoval a kde je aj pochovaný (Biała, dnes súčasť mesta Bielska-Białej).
Vernisáž, ako i výstava samotná, sa konala v Múzeu Bielsku-Białej, ktoré domáci nazývajú "Zamek". V reprezentatívnych priestoroch sú do 5. mája 2011 vystavené práce slovenských a poľských študentov základných aj stredných škôl, ktorí vo svojich dielkach rôznymi spôsobmi zachytili kúsok z maliarovho života a obrazov tak, ako ich videli alebo o nich počuli na sprievodných podujatiach organizovaných v rámci projektu.
Hodiny, ktoré nám ostávali do otvorenia výstavy, nám poľskí hostitelia vyplnili prehliadkou Technického múzea, priestorov zámku a ukážkami tvorby poľských výtvarníkov.

Nasledujúcou akciou, ktorou projekt pokračuje, je vystavenie prác v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa plánované na začiatok júna tohto roku. Zapraszamy... :)

Ing. Jana Krevová, odd. ODI

Viac na:

http://www.muzeum.bielsko.pl

http://www.galerialm.sk/sk/Galeria/Peter-Michal-Bohun---maliar-ktory-nas-spaja-39

http://sk.wikipedia.org/wiki/Peter_Michal_Boh%C3%BA%C5%88

http://sk.wikipedia.org/wiki/Bielsko-Bia%C5%82a

späť

Posledná úprava Sobota, 23 Júl 2011 19:38